Warning: Creating default object from empty value in /homepages/21/d277126826/htdocs/wordpress/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

CAPITULO DE LIBRO_ ARCHITECTURE DESIGN YEARBOOK 2014.

Captura de pantalla 2015-11-11 a la(s) 11.43.49

“Expansion of Biomedical Research Centre in University of Granada”. En: “Achitecture Design Yearbook 2014″, AA.VV. Editorial Liaoning Science and Technology Press, Shenyang (China), 2014, pp. 58-61.  ISBN: 9787538187441.

Captura de pantalla 2015-11-13 a la(s) 10.12.37

Captura de pantalla 2015-11-13 a la(s) 10.12.53 Captura de pantalla 2015-11-13 a la(s) 10.13.08

Overview

The need to enlarge the existing Biomedical Research Centre (Health Technological Park of Granada, University of Granada) occurs in its own plot. This new building contains one of the most advanced basic research complex in Andalusia and Spain.

The building programme includes a biological protection room type P3, something like a “biological bunker” where contamination can’t enter or leave. Also contains a Magnetic resonance imaging (MRI) room, another “bunker”, in this case radioactive, to research small rodents, and different basic research laboratories.

The new building has 5 levels, reserving the lowest (-1) for applications with more need for biological isolation. Laboratories, which rise in other plants, need a generous lighting, having a double orientation. We’ve all seen, on occasion, the images produced by the microscope in basic research. Increased thousands of times, abstracted from their original context, they become abstract coloured stains, without any comprehension for a layperson, forming as attractive as strange compositions. These images usually come from use in basic research, of a substance called Cyber-Green. This is the idea that supports the image of the main façades, the most exposed and flashy.

The limited economical resources of the building were a decisive argument in search of good architecture with few materials. Formally, the building is composed of a continuous band of grey concrete, which contains a translucent glass box that floats above the ground. The use of glass and vegetation produces light filters that create a dynamic and changing space over time and seasons. The construction, as an extension of a parent building, is located physically connected to it, but slightly separated by an outdoor courtyard, which allows illumination of both buildings, old and new. The new building technologically depends on old building, sharing their installations, reducing the need for equipment and costs. Basic research laboratories are located throughout the south-east front of the building with direct views of the snowy mountains (Sierra Nevada) and the University Technology Park. Each laboratory has a small outside garden where researchers can make their own. This is a strategy that links research and leisure, work and rest. The most visual space of the project is undoubtedly the diaphanous ground floor porch. Clearly the building links with relevant examples of modern architecture with the use of formwork concrete tables, the ground floor garden and the abscense of interfering elements. Also, the diaphanous ground floor   porch respects the visual continuity for the existing building, framing, with its pillared double height, the view through it.

Detail and Materials

This façade employs some bioclimatic control actions that should be reviewed. Direct insolation is protected by a “hanging” of autochthonous deciduous vegetation, irrigated by rainwater, planted on flawerpots supported by a maintenance walkway. Precisely the colour of the different pots achieves the chromatic game on the south façade.




 

 

Comments are closed.